BORGSTELLING DGA? LET OP BIJ VERKOOP AANDELEN/EINDE BESTUURDERSCHAP!
Borgstelling in privé door een directeur-grootaandeelhouder (“DGA”) voor een bedrijfsfinanciering komt regelmatig voor. Wat gebeurt er met de borgstelling wanneer deze DGA zijn aandelen verkoopt en/of zijn bestuurderschap neerlegt?
Een borgstelling blijft in beginsel geldig na verkoop aandelen/terugtreden als bestuurder. Dit is slechts anders indien afwijkende afspraken zijn gemaakt. Dit is meestal niet het geval.
Geldt de borgstelling ook voor financieringen die na zijn terugtreden als aandeelhouder en/of bestuurder worden aangevraagd bij dezelfde financier? Dat hangt af van de formulering van de borgstelling. Is deze algemeen en niet beperkt tot een bepaalde financiering, dan is er een reëel risico dat ook deze nieuwe financiering onder de borgstelling valt.
TIP: Voorkom onaangename verrassingen, maak duidelijke afspraken! Zeg in ieder geval – als dit mogelijk is – borgstellingen voor toekomstige vorderingen tijdig op (opzegging werkt niet voor reeds bestaande verbintenissen).
Heeft u vragen over het bovenstaande? Wij beantwoorden deze graag. Neem dan vrijblijvend contact op met Cathelijne Elassaiss-Schaap via elassaiss@elassaiss.nl of via 0344 – 227 030.
Zie voor meer informatie mijn artikelen
- DGA en persoonlijk borg? Let op bij terugtreden!
- Particuliere en professionele borgstellingen: wat is het verschil?
Dit is een column uit de serie ‘Ondernemingsrecht in bits & bytes’: heel korte artikelen over juridische onderwerpen uit de alledaagse ondernemingspraktijk. Door deze beperkte omvang worden niet alle aspecten en nuances van de besproken onderwerpen belicht.